Jan Wiersma | Professioneel Spreker

Waardig en respectvol in een verdrietige tijd

Als Uitvaartspreker verzorg ik een bijzonder overzicht van het leven van de overledene tijdens de plechtigheid.

Uitvaart door de eeuwen heen

Een lezing tijdens een open dag of als onderdeel van een ledenvergadering van de Uitvaartonderneming.

U krijgt daarbij een globaal inzicht in  hoe in ons land uitvaarten geregeld werden vanaf de prehistorie tot anno 2000 na Christus.

Om het allemaal wat luchtig te houden vertel ik verschillende anekdotes die met dit onderwerp te maken hebben.

Van levensverhaal tot afscheidsdienst

In de afgelopen jaren hebben verschillende mensen een beroep op mij gedaan om met ze te spreken over hun naderende einde. Veelal zijn dat mensen op leeftijd. Soms zijn ze (ernstig) ziek, maar vaak ook niet.

Tijdens zulke gesprekken komen naast de verhalen van vroeger dikwijls ook de levensvragen aan orde en vragen die met de dood te maken hebben. Op die manier hebben we mooie gesprekken en ontstaat er een band met deze mensen. Meestal bezoek ik ze 2 keer per jaar.

Belangrijk bij deze gesprekken is, dat ik naar ze luister en dat zij hun verhaal kunnen doen. Vaak wordt dan ook aan mij gevraagd of ik bij het overlijden, zou willen spreken op de uitvaart van desbetreffende.

Van de gesprekken die we met elkaar hebben gehad, maak ik thuis aantekeningen, die ik later eventueel kan gebruiken voor een verhaal over het leven.

Als er iemand in de familie overlijdt, dan staat het leven voor de naasten en nabestaanden vaak ‘op zijn kop’. Naast de emotionele kant moet er ook veel geregeld worden. Gelukkig helpt de uitvaartverzorger u bij veel praktische zaken.

Als er niemand binnen de familie is die een mooie bloemlezing van het leven kan samenstellen stelt de uitvaartverzorger vaak voor om een spreker te vragen.

Op die manier kom ik in beeld. Ik  neem graag de zorg van het schrijven en uitspreken van het levensverhaal uit handen. Indien gewenst ook de verdere presentatie en invulling van de afscheidsdienst.

In de week voorafgaande aan de uitvaart kom ik bij de familie en luister tijdens mijn bezoek naar uw herinneringen aan de overledene. Daar schrijf ik een toespraak over en stuur die ter correctie terug naar de familie om na te gaan of alles zo verwoord is, dat de woorden respectvol zijn en recht doen aan de overledene.

Het komt ook voor dat een familielid zelf het levensverhaal wil uitspreken, maar het zelf niet kan schrijven. Samen schrijven we dan de levensloop, zodat betreffend familielid tijdens de afscheidsdienst het levensverhaal kan uitspreken.

Met grote zorgvuldigheid stemmen we alles op elkaar af, leidend naar een mooi en waardig afscheid. Uw wensen staan hierbij voorop. In het gesprek komt o.a. aan de orde de locatie waar de afscheidsdienst moet plaatsvinden. Dat kan bijv. in een kerk, een aula of andere locatie.

De afscheidsdienst kan naar keuze een algemeen of christelijk karakter hebben. Wat uw keuze ook is, we zullen voor het samenzijn zoeken naar de juiste muziekkeuze, foto’s en/of filmopnamen, gedichten, symbolen en bijdragen van de familie en noem maar op.

Dit alles om op een  betekenisvolle wijze ons te kunnen richten op de overledene, zodat terug gekeken kan worden op een gedenkwaardig moment.

Jan Rams Woerthe Koepel

Wenst u ook een live gezongen bijdrage?

Denk dan aan Sigrid Hof.

Lees hier hoe de plechtigheid kan worden uitgebreid met een muzikale bijdrage.

Jan doet meer

Behalve spreken tijdens een uitvaart ben ik ook beëdigd om voor de wet huwelijken en geregistreerd partnerschappen te voltrekken.

Wanneer u een ervaren spreker wenst als onderdeel van de uitvaartdienst

Beëdigd als buitengewoon ambtenaar
burgerlijke stand

Luister naar een spannend verhaal in een ontspannen sfeer

Welke reacties ik krijg

Feedback wordt zeer op prijs gesteld. U leest hieronder wat wordt gezegd over mijn bijdrage aan eerdere opdrachten.

"De afscheidsdienst is al weer een paar jaar geleden. De familie praat er nog over hoe mooi het allemaal is geweest."
"Bedankt voor je bijdrage vandaag, en ondersteuning van de week. Het geheel was respectvol en, naar mijn mening, passend bij en voor mijn moeder."
"Uitvaartverzorger: ‘Ze vonden het erg fijn hoe je de tijd hebt genomen om met hen in gesprek te gaan, de manier waarop je de woorden hebt gekozen en het gesprek hebt verwoord en ze vonden het erg fijn dat je nog diezelfde dag een telefoontje naar hun hebt gedaan om te informeren hoe ze het ervaren hadden’."
"Wat heb je een mooie afscheidsdienst verzorgd voor onze tante."
"Eén uitvaartverzorger tegen een andere: ‘Ik wist niet dat Jan zo goed was.' "
Ik kijk met een dankbaar gevoel op de afscheidsdienst terug. We kenden elkaar niet maar het voelde zo vertrouwd dat we het met een gerust hart uit handen konden geven. De voorbereiding, de opbouw van de dienst, de aandacht voor ons en ons verhaal heel fijn. Mijn moeder en haar leven is recht gedaan en het fijnste vond ik dat door uw woorden God geëerd is en dat we uit en door Hem mogen leven. Hartelijk dank voor alles en we wensen U zegen op Uw werk.

Bent u op zoek naar een spreker?
Neem dan contact met mij op.

Of het nu gaat om een huwelijksplechtigheid, een mooie lezing of een afscheidsceremonie: u krijgt mijn volledige aandacht en toewijding.