Uitvaart

29 juni 2021

Op de fiets

Omdat het mooi weer was ging ik voor een intake van Steenwijk naar Wolvega op de fiets. Mevrouw de Vries woonde in een prachtig appartement in het centrum van Wolvega.

Toen ik binnenkwam zag ik op een kastje de foto van haar overleden man. “Die ken ik”, was mijn eerste reactie. De overledene woonde de laatste jaren in Lindestede en bezocht elke zondag trouw de kerkdienst, waar ik regelmatig in voorga. Dat was een geweldige binnenkomer.

Met mevrouw De Vries zat ik gauw aan de koffie en we bespraken alles tot in de details. De liederen, het Bijbelgedeelte dat gelezen moest worden en de inhoud van de overdenking. Ik had mevrouw De Vries ook verteld dat ik op de fiets gekomen was.

Toen we klaar waren, vroeg ze mij of ik haar man nog even wilde zien. Hij lag opgebaard in zijn eigen kamer in Lindestede. “Natuurlijk”, was mijn reactie, waarop mevrouw De Vries zei: “Nou dan gaan we er samen op de fiets naar toe”. Ik vond het heel bijzonder, dat we op deze manier zo samen naar haar man toegingen.

Eenmaal aangekomen, hebben we nog een poosje rond de kist gestaan, in stilte en af en toe spraken we een paar woorden. Een paar dagen later was de afscheidsdienst in de kerk. Mooi was het, dat er ook weer zo veel mensen aanwezig mochten zijn. En nog mooier was het dat ze bijna allemaal meegingen naar de laatste rustplaats van meneer De Vries.

Lees ook deze