Verteller

Verhalenverteller

Verhalen vertellen en naar verhalen luisteren
Als leerkracht kreeg ik regelmatig de opmerking: ‘Meester, vertelt u nog eens dat verhaal van…’ Blijkbaar was dat verhaal blijven ‘hangen’  en dus niet vergeten. Vaak weten kinderen het nog tot in detail en kunnen ze het zelf navertellen. Dat is de kracht van vertellen, dat ze het zelf weer door kunnen geven aan anderen. Kortom, het verhaal gaat verder!

De basisschool
Voorlezen is voor veel leerkrachten een vaste routine, maar verhalen vertellen aan de leerlingen zien we steeds minder. Voorlezen en verhalen vertellen zijn belangrijke activiteiten voor zowel de leerkracht als de leerling.

Maar hoe komt het dat er vaker voorgelezen dan verteld wordt? Diverse argumenten zijn aan te voeren. Eén daarvan, die we bij veel leerkrachten horen is deze: ‘Het kost me zo veel voorbereiding’. Ja, en dan is het pakken van een voorleesboek toch gemakkelijker.

Het kinderwerk
In kerken zijn we voor het kinderwerk afhankelijk van vrijwilligers. Als dan bijv. een Bijbelverhaal aan de orde is tijdens het zondagschooluurtje dan wordt het voorgelezen en niet verteld. Argument hiervoor is: ‘Ik heb nooit geleerd hoe je een verhaal kunt vertellen’.

Bejaardencentra en Verzorgingstehuizen, PCOB/KBO, Passage en Vrouwen van Nu
Wat kun je mensen die ‘op leeftijd zijn’ blij maken met het vertellen van een verhaal over vroeger, of een Bijbelse vertelling, zoals ze dat vroeger op school hoorden. Bovendien hebben juist deze mensen ook weer veel te vertellen!


Programma’s:

 1. Verhalen van vroeger:
  De verhalen worden omlijst door ‘liedjes van vroeger’, die ik zelf op gitaar begeleid.
 2. Het huwelijk door de eeuwen heen:
  Als trouwambtenaar neem ik u mee naar de huwelijksgewoonten van vroeger en nu.
  Ik sluit af met een spannend huwelijksverhaal.
 3. Het onderwijs door de eeuwen heen:
  Als oud-onderwijzer vertel ik u over het onderwijs vroeger en nu. Omlijst met een aantal liedjes van vroeger en een humoristisch verhaal.
 4. Vadertje Panov:
  Een prachtig Kerstverhaal over het leven van een Russische schoenmaker met prachtige tekeningen. Dit programma’s wordt omlijst met kerstliederen en gedichten.
 5. De 3 bomen:
  Dit verhaal kan verteld worden bij zowel een Paas- als een Kerstviering.
  Een prachtig verhaal dat verteld wordt aan de hand van een schitterende Powerpoint presentatie.

Nieuwsgierig geworden?
Voor leerkrachten en kinderwerkers geef ik workshops om het verhaal weer in de klas en zondagsschool te krijgen. Voor Bejaardencentra, Verzorgingstehuizen, PCOB/KBO, Passage, Vrouwen van Nu etc. organiseer ik middagen om verhalen te vertellen. Ga naar de contactpagina voor meer informatie of het plaatsen van een boeking.

Lees ook deze